NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Ötletből üzlet? Hallgatók mutatták be innovatív projektjeiket

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Innovációs és Technológiai Osztály (ITO) egyik kiemelt feladata a hallgatók innovációs aktivitásának ösztönzése, valamint az egyetemisták által megfogalmazott ötletek felkarolása. Az ITO tavaszi felhívására két csapat jelentkezett: az egyik fővárosi hulladékgazdálkodási innovációval, a másik pedig a budapesti kulturális programokhoz kapcsolódó applikációval.

Az ITO a hallgatók ötleteinek bemutatására április 26-án online pitch eseményt szervezett. A pitch lényege az elképzelések rövid, mégis átfogó prezentálása: a fiataloknak 10 percben kellett bemutatniuk a problémát, a megoldást, a célpiacot, a versenytársakat, a tervezett üzleti modellt, valamint a csapat tagjait. Az ötleteket az ITO-val hosszabb ideje együttműködő Startup Campus Incubator Zrt. részéről Csik-Nemes Viktória befektetési menedzser hallgatta meg.

A Startup Campus egy nemzetközi innovációs központ és startup inkubátor. Innovációs programokat fejleszt és valósít meg, továbbá oktatási, befektetési, értékesítési, inkubációs, illetve nemzetközi piacra lépési szolgáltatásokkal segíti az innovatív projekteket, az ötlet fázistól egészen a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-kig. A cég eddig több mint 500 csapatot készített fel, 32 startupbefektetést, valamint 4,8 milliárd forint külső forrásbevonást ért el. Emellett 4 sikeres exitet valósított meg, azaz 4 startup teljes vagy jelentős többségi tulajdonrészét értékesítette más szereplőknek.

A pitch-eket követő beszélgetésen Csik-Nemes Viktória mindkét hallgatói ötlettel kapcsolatban több kérdést, fejlesztési javaslatot fogalmazott meg. A befektetési menedzser pozitívan értékelte a prezentációkat, továbbá jelezte, hogy a jövőben mindkét csapatnak szívesen nyújtanak szakmai segítséget. A hallgatók pedig hasznos tanácsokkal gazdagodtak, amelyek segíthetik az ötletfejlesztés kihívásokkal teli, érdekes, egyben komoly üzleti sikerekkel is kecsegtető folyamatát.

Az ITO a következő hallgatói ötletversenyét 2024 őszén hirdeti meg. Az Osztály munkájáról, eddigi eredményeiről és jövőbeli céljairól az NKE tudományos platformján, a ludovika.hu portálon olvasható hosszabb interjú.

 

A nyitókép illusztráció. Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels.com