NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

7+1 tipp a sikeres innovációhoz

Hallgatói innovációs és startup programsorozatának első előadására várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Irodája (ITI) október 25-én a John Lukacs Társalgóban. Az esemény kezdetén Szepsi-Szűcs Levente, az ITI irodavezetője kiemelte: 2022 őszén hívták életre az INNO-CAMPUS-t, amelynek lényege az egyetemi polgárok technológia- és tudástranszferhez kapcsolódó kompetenciáinak fejlesztése. Az ITI célja, hogy az érdeklődőket megismertessék az innovációmenedzsment, a startup-alapítás, a vállalkozóvá válás és a márkaépítés lehetőségeivel, továbbá bemutassanak olyan sikeres innovátorokat, üzletembereket, mentorokat, akik személyes történetükkel inspirálhatják az egyetemi polgárokat.

A programsorozat első előadását Prof. Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem tanára, innovációs szakértő tartotta, Innováció: Az alkotás útja címmel. A professzor körülbelül 20 éve foglalkozik innovációval, 2021-ben írt – előadásával azonos című – könyvét több egyetemen szakirodalomként használják.

Prof. Dr. Deák Csaba szemléletes prezentációt, sok gyakorlati példát és személyes történetet osztott meg a résztvevőkkel. Kitért Amara törvényére, amelynek lényege, hogy hajlamosak vagyunk túlértékelni egy technológia hatását rövid távon, és alábecsülni a hatását hosszú távon. Az egyetemi tanár szerint az innováció kockázatos, hiszen időigényes és pénzbe kerül, sokszor pedig kevesebbet hoz, mint amennyire számítottunk. Mégis szükséges foglalkozni vele, mert bármely cég könnyen belekerülhet egy olyan „halálos malomba”, amely innováció nélkül a véget jelenti.

Az előadó kiemelte, az innováció egy működő vállalat életében két jellegzetes pillanatban gyakori. Az egyik, amikor a cég még növekszik, ekkor akarják az innovációt, és belevágnak új termékek, szolgáltatások fejlesztésébe. A másik pedig az, amikor a vállalat már túl van a csúcson, csökken az árbevétele. Ebben a pillanatban már kényszer az innováció, és mindenki elhiszi a vállalat vezetésének, hogy az újításokkal tényleg foglalkozni kell. Prof. Dr. Deák Csaba hozzátette, sokféle módon meg lehet közelíteni az innovációt, a cél azonban minden esetben ugyanaz: a sikeresség.

A folytatásban az előadó 7+1 tippet adott a sikeres innovációhoz. A szakember tanácsai sorrendben a következők:

„1. Az innovációhoz egy strukturált megközelítés és megfelelő eszközök kellenek!

2. A sok ötletből lesz jó ötlet!

3. Kitalálhatunk egyedül új dolgokat, de az innováció csapatmunka!

4. Szakmailag kompetens és motivált csapat alapfeltétel!

5. Az innováció megtérülése sokfajta módon történhet és a szellemi tulajdon is érték!

6. Legyen mindig B tervünk!

7. Az innovációs lépések végét se rontsuk el!

+1 Ha Te nem valósítod meg az álmaidat, majd lesz valaki, aki alkalmazni fog Téged, hogy megvalósítsa saját álmait!”

Az esemény zárásaként az ITI vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy programjaik novemberben folytatódnak: 9-én az éves szakmai konferencián az NKE innovációs sikertörténeteiről, míg 14-én a sport és az innováció kapcsolatáról, valamint a magyar fejlesztésű teqball-ról lesz majd szó. Regisztrálni már mindkét eseményre lehet!

Az alábbiakban megtekinthető az előadásról készített képgaléria.

A hallgatói innovációs és startup programsorozat az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósul meg.