NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Kapcsolatépítés felsőfokon

Ipari és egyetemi szereplők közötti networking, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) működő karok innovációs tevékenységének bemutatása, magas szintű szakmai előadások megvalósítása, továbbá a felkért kiállítók K+F+I eredményeinek ismertetése – ezekre a célokra építette az Innovációs és Technológiai Iroda (ITI) az október 17-én és 18-án, a Ludovika Campus Oktatási Központjában megvalósult II. Innovációs Kiállítás és Szakmai Napok című eseményét.

A rendezvény első napján főként ipari technológiák és az NKE kutatásai, fejlesztései, innovációi, a második napon pedig a vállalatok és a felsőoktatás együttműködési lehetőségei kerültek középpontba.

 

1. nap

„A közszolgálati képzés első számú egyetemeként, kiemelt regionális tudásközpontjaként az NKE stratégiai célja, hogy a rendelkezésére álló tárgyi, szellemi és tudományos erőforrások hatékony alkalmazásával a jelenkor kihívásaira válaszolni képes felsőoktatási és kutatási intézményként működjön” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Dr. Deli Gergely. Az NKE rektora hozzátette, kulcsfontosságú az egyetem, valamint a külső partnerek együttműködése, mert ezáltal jöhet létre egy olyan hatékony közszolgálati tudás- és technológiatranszfer, illetve menedzsmentrendszer, amely a későbbiekben új, magas szintű kutatási eredményekkel, továbbá akár üzleti sikerekkel is együtt járhat.

Dr. Kemény Gábor fejlesztési rektorhelyettes szerint az NKE partnereivel végzett közös munka nemcsak egy-egy szakterület kérdéseire keresi a választ, hanem tágabb perspektívában is megoldást kínálhat alapvető társadalmi, környezeti, gazdasági kihívások kezelésére. „Mindezt úgy kell tennünk az egyetemen, hogy egyesítjük az NKE és a vállalati szféra képességeit, majd olyan eredménytermékeket állítunk elő, amelyek a napi gyakorlatban is megállják a helyüket” – mondta a rektorhelyettes.

Szepsi-Szűcs Levente, az ITI irodavezetője úgy fogalmazott, az NKE „az együttműködés egyeteme, jó úton halad afelé, hogy ez meg is jelenjen róla a köztudatban”. Előadásában bemutatta az ITI tevékenységét: beszélt az innovációs és a szellemitulajdon-kezelési ismeretek oktatásáról, a Proof of Concept (PoC) Programról, a hallgatói ötletek felkutatásáról, továbbá a K+F+I célú vállalati együttműködések építéséről, kezeléséről.

A kétnapos esemény főszponzora a VARINEX Informatikai Zrt. volt. A cég képviseletében Fehér Zoltán ügyvezető igazgató kiemelte: 25 éve elsőként vezették be Magyarországon a 3D nyomtatást, azóta minden nap alkatrészek tucatjait, százait vagy akár ezreit nyomtatják ki saját ipari berendezéseiken. Fő profiljuk a gyors megtérüléssel dolgozó, profittermelő ipari 3D nyomtatók és szkennerek forgalmazása, teljes körű szakmai támogatása. Ezt követően az ügyvezető igazgató az additív gyártás védelmiipari folyamatok optimalizálásában betöltött szerepét ismertette.

A folytatásban is színes, érdekes, magas színvonalú előadások követték egymást. Dr. Szádeczky Tamás az NKE kiberbiztonsági oktatásáról, Dr. Kovács László a civil és a védelmi szféra innovációs együttműködéséről, Dr. Balla József az NKE Rendészettudományi Karának fejlesztési és innovációs stratégiájáról, Dr. Vadkerti Edit a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratóriumról, Dr. Bottyán Zsolt a MouldTech Systems Kft. innovatív drónmegoldásairól, Dr. Budai Balázs Benjámin pedig a digitális kompetencia hazai helyzetéről beszélt. Délután Rémai Dániel József a 3S-t, az NKE történetének első sikeres PoC projektjét, Ember István az anyagtechnológiai kutatásokat, Dr. Bartóki-Gönczy Balázs az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar tudományos életét, míg Dr. Károly Krisztián az innovatív drónalapú megoldásokat mutatta be.

Az első napot kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen a vállalati partnerek részéről Fehér Zoltán, Dr. Bottyán Zsolt, valamint az MVM Smart Future Lab Zrt. képviseletében Pákozdi Gábor, míg az NKE részéről Dr. Szakos Judit innovációs szakértő, illetve Szepsi-Szűcs Levente osztotta meg gondolatait ipari technológiákról és az egyetem K+F+I tevékenységéről. A beszélgetést Prófusz Péter, az ITI főreferense moderálta.

 
2. nap

Október 18-án Dr. Kemény Gábor fejlesztési rektorhelyettes köszöntője után az előadások sorát Dr. Lengyel László nyitotta. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese az ipari-egyetemi együttműködések innovációs perspektíváit mutatta be. Dr. Porkoláb Imre védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar védelmi innovációs ökoszisztémáról, a főszponzor VARINEX Informatikai Zrt. részéről Fehér Zoltán a hadiipari igények 3D nyomtatással történő kiszolgálásáról, Cserháti Vencel (Huawei Technologies Hungary Kft.) a kkv-knak szóló kiberbiztonsági stratégiákról prezentált. A rendezvény szakmai partnere, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Kazi Károly a rádiófrekvenciás drónfelderítésről tartott előadást. A cégről bővebben az ITI Innováció & Technológia Blogján olvashatnak.

A Defence Aerospace Naval Suppliers CEE Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Tomka Barnabás a magyar hadiipari beszállítók külpiaci lehetőségeit, Szigeti Ádám az evosoft Hungary Kft. által a jövő mérnökgenerációjáért végzett munkát, Ackermann Mária a Hiventures Zrt. hazai innovációs ökoszisztémában betöltött szerepét, Dr. Szabó István (ELTE TTK) pedig a természettudomány innovációs vonatkozásait ismertette. A délutáni programot Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminál vezetője és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke nyitotta, akivel Dr. Szakos Judit a jövőálló egyetemépítésről beszélgetett. Ezt követően a VARINEX Informatikai Zrt. alapítója, Falk György az additív gyártás legújabb fejlesztési irányaival, Dr. Rácz István pedig az NKE természettudományi kutatásaival kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a résztvevőkkel.

A programot a második napon is kerekasztal-beszélgetés zárta. A külső partnerek részéről Falk György, Szigeti Ádám és a Startup Campus Inkubátor Zrt. ügyvezetője, Kovács Zsolt, továbbá Dr. Eigner György, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja, míg az NKE részéről Dr. Tircsi Hajnal, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Fejlesztési Osztályának vezetője beszélgetett vállalati-felsőoktatási együttműködésekről. A szakmai diskurzust ezúttal is Prófusz Péter moderálta.

 

Kiállítók

   · VARINEX Informatikai Zrt.

   · Fercom Systems Kft.

   · MouldTech Systems Kft.

   · MVM Smart Future Lab Zrt.

   · Óbudai Egyetem

   · Scorpio Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

   · SentryNode (SDR Technologies Kft.)

   · NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

   · NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

   · NKE Horizont Információs Pont

   · NKE Víztudományi Kar

Zárszó

A kétnapos rendezvény vendégei a tartalmas előadások mellett hasznos kapcsolatokra, ismeretségekre tettek szert, a networking idén is jó hangulatban telt. Ahogy a zárszóban elhangzott: a szervező ITI csapata bízik abban, hogy találkozhatnak mindenkivel jövőre, ugyanitt, akkor már a III. Innovációs Kiállítás és Szakmai Napokon!

 

Tudósítások

A rendezvényről az NKE honlapján részletes beszámoló jelent meg, Fókuszban az ipar és a felsőoktatás együttműködése címmel.

A Ludovika TV videós összefoglalót készített az eseményről.

Az alábbiakban a II. Innovációs Kiállítás és Szakmai Napokról készült galéria tekinthető meg, további fotókért kattintson a képre!

A rendezvényről a Ludovika TV az NKE Hírek című műsor 2023. október 20-ai adásában összefoglalót közölt.

A II. Innovációs Kiállítás és Szakmai Napok promóciós videóját itt nézhetik vissza.

 

Szöveg: Prófusz Péter

Fotó: Szilágyi Dénes, valamint Innovációs és Technológiai Iroda