NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

A Katasztrófavédelmi Intézet csapata nyerte az NKE Hackathon 2022 döntőjét

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Innovációs és Technológiai Irodája (ITI) 2022. április 19-én rendezte meg az NKE Hackathon 2022 döntőjét az Orczy Úti Kollégiumban. A kétfordulós hallgatói innovációs ötletverseny célja az volt, hogy az egyetem hallgatói elmélyüljenek az aktuális társadalmi-gazdasági-ipari kérdésekben, továbbá ötleteikkel hozzájáruljanak a problémák megoldásához. A versenyre 5 témában (államigazgatás digitalizációja, otthon biztonsága, digitális katona, vízellátás jövője és biztonsága, személyes adatok védelme az Interneten) nevezhettek a hallgatói csapatok.

Az alábbi fotóra kattintva megtekinthető a döntőről készült képgaléria.

 
A döntős csapatok

A fináléba – előadásaik sorrendjében – az alábbi öt csapat jutott:

- #CsakaPV (Rendészettudományi Kar, Katasztrófavédelmi Intézet) – választott témájuk: otthon biztonsága, prezentációjuk címe: Megelőzhető lakástüzek;

- SmartLadies (Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar) – választott témájuk: otthon biztonsága, prezentációjuk címe: Okos otthon a krónikus betegeknek;

- MZSZK (Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar) – választott témájuk: digitális katona, prezentációjuk címe: A digitalizált katona;

- Kunu Márió gyorsreagálású harccsoport (Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar) – választott témájuk: digitális katona, prezentációjuk címe: Digitális logisztika a harctéren;

- Less-ide (Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar) – választott témájuk: államigazgatás digitalizációja, prezentációjuk címe: Hol a szükség, ott a segítség.

A csapatoknak 20 perces időkeretben, előre meghatározott szempontok alapján kellett bemutatniuk innovációs ötleteiket. A döntőre történő felkészülésükhöz az ITI által felkért mentorok nyújtottak szakmai segítséget.

 

A zsűri és a leggyakoribb szakmai kérdések

A prezentációkat 5 fős zsűri bírálta el. A zsűri elnöke Dr. Krasznay Csaba, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, a zsűri tagja Kürtössy Jenő, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szabadalmi főtanácsadója; Hőnyi Péter, a Start it @K&H inkubációs programvezetője; Dr. Németh András, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Elektronikai Hadviselés Tanszék tanszékvezető egyetemi docense; valamint Prófusz Péter projekt szakmaivezető-helyettes, az ITI főreferense volt.

A 3-4 fős csapatok jelentős kutatómunkával, jól felépített ötletekkel és bemutatókkal készültek, amelyeket többségében kiváló stílusban, magas szakmai színvonalon adtak elő a helyszínen lévő és az online közvetítést figyelő érdeklődőknek.

A prezentációk végén a zsűri röviden értékelte az elhangzottakat, valamint több kérdést is feltett a csapatoknak. A kérdések jellemzően a validációról, az ötletek újdonságtartalmáról, a technológiai és a gyakorlati megvalósításról, a szakmai és az elméleti háttérről, az értékajánlatról, a célközönség megszólításáról, illetőleg a csapat számára a jövőben szükséges szaktudásról/szakemberigényről szóltak.

A rendezvény egyébként nemcsak a hallgatói ötletek versenyéről szólt, hanem az innováció és a startupok világát érintő szakmai előadásokra is sor került.

 

A végeredmény

A program végén a zsűri összesítette és megvitatta a csapatok pontszámait, majd Dr. Krasznay Csaba ismertette az ötletverseny végeredményét.

1. helyezést ért el: #CsakaPV – az elektromos eredetű lakástüzek megelőzésével kapcsolatos ötletükért, amely valódi termékjavaslatot nyújt, és a zsűri véleménye szerint alapja lehet egy startup indításának.

Fődíj: A hallgatói ötlet felkarolása a több hazai startup vállalkozás fejlődését támogató Start it @K&H szakmai csoportjának segítségével. A háromhónapos időszakban a csapat ötletét az őszi inkubációs programba való bejutásra készítik fel.

2. helyezést ért el: Less-ide – az egységes lakossági problémabejelentő felületre (applikációra) vonatkozó ötletükért, amely a közigazgatási szervek munkáját segítené, mesterséges intelligencia alkalmazásával.

3. helyezést ért el: Kunu Márió gyorsreagálású harccsoport – a műveleti területen megvalósuló logisztikai ellátást teljes mértékben digitális alapokra helyező ötletükért.

A 2-3. helyezett díja: Az NKE Fejlesztési Igazgatósága szakmai támogatást nyújt a csapatoknak a Start it @K&H őszi inkubátorprogramjába történő bejutáshoz.

A dobogós csapatokból egy-egy fő részére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapfokú szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos képzést biztosít.

A fenti nyeremények mellett egyetlen csapat sem távozott üres kézzel a döntőről, ugyanis minden versenyző kapott egy-egy NKE-s ajándékcsomagot.

 

A versenyről tudósítottak

Az eseményről az NKE honlapja „Ahol nem léteznek vesztesek” címmel közölt részletes tudósítást. A győztes csapatról pedig a Rendészettudományi Kar oldalán jelent meg hír. A Ludovika TV-ben pedig az alábbi összefoglaló jelent meg.

Az NKE Hackathon 2022 az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósult meg.

Fotó: Halápi Katinka; Katasztrófavédelmi Intézet; Innovációs és Technológiai Iroda.