NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Innovációs tantárgy indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen!

„A kreativitás olyan ötleteket eredményez, amelyek újak neked. Az innováció olyan ötleteket eredményez, amelyek újak az egész világnak.” (Tina Seelig)

 

Érdekel, hogyan lesz egy felvetett problémából hatékony megoldás, mi kell egy sikeres csapat összeállításához, és milyen kilátásai vannak napjainkban egy startupnak? Amennyiben igen, akkor ajánljuk figyelmedbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új, innovációs tantárgyát!

Az NKE Innovációs és Technológiai Irodájának (ITI) kezdeményezésére új, BA szintű szabadon választható tantárgy indul 2022 szeptemberétől. Az Innovációs alapismeretek és innovációmenedzsment című tantárgy elsődleges célja, hogy a hallgatók megismerjék az innováció alapjait, fogalmi kérdéseit, elméleti és gyakorlati összefüggéseit. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Közszervezési és Infotechnológiai Tanszékéhez tartozó tantárgyat elsősorban azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik szívesen vesznek részt kreatív oktatási módszertannal megvalósított órákon, továbbá érdeklődnek az alábbi témák iránt.

Az órák egyebek mellett az innovációs ökoszisztémáról, az ötletgenerálás folyamatáról, a vállalkozói lét és a startupok kilátásairól, a rendszerinnováció, a vállalkozásfejlesztés, valamint a szolgáltatásértékesítés jogi és gyakorlati tudnivalóiról, az innovációs kommunikációról, továbbá a onepager és a pitch elkészítésének szempontjairól szólnak. Ezeket a témákat az NKE oktatói ismertetik meg a hallgatókkal.

A szellemitulajdon-védelem gazdasági és kulturális jelentőségéről, az innovációs láncban betöltött helyéről, továbbá az alapvető oltalmi formákról, illetve a szellemi tulajdonnal kapcsolatos információszerzés lehetőségeiről pedig – az ITI felkérésére – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vendégelőadója tart majd elméleti és gyakorlati foglalkozást.

Az órákon megszerezhető ismeretek mellett kifejezetten a tantárgyhoz készült tananyag is segíti a hallgatókat. A kétkredites tantárgyat tömbösített formában, az őszi félévben – szeptembertől decemberig – havonta egy-egy pénteken valósítjuk meg. Az Innovációs alapismeretek és innovációmenedzsment című tárgyat augusztus 22-e és szeptember 4-e között lehet felvenni a Neptun rendszerben.

 

A tantárgyhoz kapcsolódó tananyag a Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK) című, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 számú projekt keretében készül el. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással valósul meg.

 

Nyitókép: pexels.com/Anastasiya Gepp