NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Sok érdeklődőt vonzott a szellemitulajdon- és iparjogvédelemről szóló rendezvényünk

Az Innovációs és Technológiai Iroda (ITI) 2021. december 2-án „Szellemi tulajdon és iparjogvédelem” címmel szervezett online előadást. Az ITI létrejötte óta ez már a harmadik tájékoztató rendezvény volt a szellemi tulajdon és az iparjogvédelem témakörében. A programon több mint 90 érdeklődő vett részt, többségében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hallgatói és munkatársai közül, de a Microsoft Teams-en tartott előadásba külsős résztvevők is becsatlakoztak.

Az ITI működéséről és céljairól

A program elején Szepsi-Szűcs Levente irodavezető beszélt az ITI működéséről és jövőbeli céljairól. Mint mondta, az elmúlt időszakban együttműködés alakult ki például az MVM Zrt.-vel, a Honvédelmi Minisztériummal, a Vodafone-nal és a KTI Közlekedéstudományi Intézettel is. A jövőre nézve határozott célkitűzés a hazai és a nemzetközi partnerkapcsolatok bővítése, erősítése.

Az irodavezető kitért arra is, hogy az ITI a ZeFir Mentorprogram kapcsán egyrészt azon NKE-s hallgatók jelentkezését várja, akik rendelkeznek valamilyen innovatív ötlettel. Másrészről az ITI bővíti az egyetemi mentorhálózatot, így jövőbeli mentorok jelentkezésére is számít. A mentorok a hallgatói ötletek megvalósításához nyújtanak szakmai segítséget.

Szepsi-Szűcs Levente kiemelte a 2022-re tervezett Proof of Concept Programot, amely révén a hallgatói ötletek piacra juttatásához akár jelentős anyagi támogatás is nyerhető majd. Tájékoztatója végén ismertette az ITI elérhetőségeit, és az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Pályázati és Projektmenedzsment Iroda Navigátor című hírlevelét.

Az előadásról

Dr. Kovács E. Tünde ügyvéd, szellemitulajdon-szakértő előadásában szó volt a szellemitulajdon-védelem területeiről és alapfogalmairól, a szabadalmi jog kérdéseiről, a használatiminta-oltalomról, a formatervezésiminta-oltalomról, a védjegyoltalomról, továbbá a földrajzi árujelzők oltalmáról. Az előadó kitért a szellemi tulajdon lehetséges hasznosítási módjaira is.

Beszélt a hasznosítási (licencia) szerződésről, az átruházási szerződésről, a hasznosító (spin-off) vállalkozásról, illetőleg a szervezeten belüli hasznosítás lehetőségeiről. Az előadó a főbb elméleti pontokhoz gyakorlati példákat is társított.

Az előadással, valamint a szellemitulajdon- és az iparjogvédelemmel kapcsolatos kérdéseket az iti@uni-nke.hu e-mail címre várjuk.

A rendezvényről részletes beszámolót közölt az NKE honlapja: Feltalálni csak pontosan, szépen... címmel.

 

Szöveg: Prófusz Péter

 

Az előadás a Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK) című, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 számú projekt keretében készült. A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással valósul meg.