NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Szakmai nap a kutatók és a vállalatok közös sikeréért

Mintegy 400 résztvevő, 30 kiállító, valamint 3 szekcióban összesen 14 előadás és 2 panelbeszélgetés – ezek a számok is jelzik, hogy a szeptember 24-ei Biztonság és Védelem Szakmai Nap rengeteg érdeklődőt, vállalati szakembert vonzott, továbbá komoly szellemi tőkét vonultatott fel. A rendezvényt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Osztálya, illetve négy Fejlesztési Osztálya szervezte meg a Ludovika Arénában.

Az esemény célja a védelmi, biztonságpolitikai, innovációs, vízügyi, űrkutatási stratégiák ismertetése és szakmai kapcsolatok építése volt. Emellett az NKE vezetői tájékoztatást adtak az egyetem fejlesztési tevékenységeiről, alkalmazott kutatásairól, oktatásairól. A szakmai napon kiállítóként részt vevő ipari, technológiai és innovációs vállalatok pedig bemutatták a K+F+I révén létrejött termékeiket, szolgáltatásaikat, emellett jelentős networking lehetőséget kínáltak az érdeklődőknek.

 
Megnyitó és kiállítás

Dr. Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese megnyitóbeszédében elmondta, az egyetemi kutatásokhoz olyan ipari támogatások szükségesek, amelyek az elméleti kutatásokat szolgáltatásokká tudják alakítani. Hozzátette, az Innovációs és Technológiai Osztály folyamatosan keresi a lehetséges partnereket, köztük ipari szereplőket, felsőoktatási intézményeket, államigazgatási szerveket, mert a segítségükkel jöhet létre egy olyan közszolgálati technológiatranszfer- és tudásmenedzsment-rendszer, ami később új, magas szintű kutatási eredményekkel, vagy akár üzleti sikerekkel is együtt járhat.

A rektorhelyettes kiemelte, az NKE 12 év alatt óriásit fejlődött, ebben a folyamatban pedig a Biztonság és Védelem Szakmai Nap elsődleges célja, hogy a kis-, közép- és nagyvállalkozásokat még közelebb hozza az egyetemi kollégákhoz, a kutatókhoz.

A sportcsarnok területén 30 kiállító mutatkozott be, az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhattak VR (virtuális valóság) és XR (kevert valóság) alapú technológiát, katonai szimulátort, megnézhettek drónokat, speciális járműveket, továbbá kézbe vehettek lőfegyvereket és 3D nyomtatással készült modelleket is.

Az eseményen kiállítóként vett részt: 4iG Űr és Védelmi Technológiák Zrt., Artifex Szimulációs és Kiképzési Rendszerek Kft., BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., blackned GmbH, CONTINEST Technologies Zrt., Fercom Systems Kft., Fercom Vision Kft., Filaticum Kft., GAMMA Műszaki Zrt., Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt., HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., HM Zrínyi Nonprofit Kft., HUNMAC Kft., IdomSoft Informatikai Zrt., ITSec Area Kft. (Balasys), Kerubiel Kft., Kontron Hungary Kft., Loxolock Innovation Zrt., MESSER Hungarogáz Kft., metALCOM Zrt., Milipol Zrt., MouldTech Systems Kft., Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Országos Vízügyi Főigazgatóság, ROTORS & CAMS Zrt., Scorpio Kft., VARINEX Informatikai Zrt., VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet, ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft.

 
Előadások

A szervezők a szakmai nap programját 3 szekcióra osztották. Az 1. szekció a Stratégia – Innováció, biztonság, védelem, űrkutatás címet viselte. Ebben a részben Dr. Tóth Bence, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos főtitkára az innovációs ökoszisztéma fejlesztéséről; Busa Krisztián, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztályának vezetője a védelmi innováció és a felsőoktatás kapcsolatáról; Rentz Tamás, az Energiaügyi Minisztérium vízgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára pedig a hazai vízbiztonság fejlesztési irányairól beszélt. Dr. Partl Alexandra Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hunor Magyar Űrhajós Programért Felelős Főosztályának osztályvezetője pedig Magyarország helye jelen korunk űrversenyében címmel tartott előadást.

A 2. szekció Kutatás-fejlesztés egyetemi környezetben elnevezéssel valósult meg. Dr. Kemény Gábor fejlesztési rektorhelyettes a K+F+I-t támogató NKE-s környezet kialakításáról; Dr. Kovács László vezérőrnagy, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Kiberbiztonsági Intézetének vezetője a kiberbiztonság területén megvalósuló technológiai és tudományos innovációról; Dr. Bíró Tibor, az NKE Környezeti Fenntarthatósági Intézetének vezetője, a Víztudományi Kar egyetemi tanára a vízbiztonságot támogató innovációkról; Dr. Erdős Ákos pénzügyőr őrnagy, az NKE Rendészettudományi Kar fejlesztési osztályvezetője pedig a rendészettudományi kutatásokban megjelenő technológiáról és innovációról beszélt.

Dr. Németh András alezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Elektronikai Hadviselés Tanszékének vezetője olyan „felforgató” technológiákat és megoldásokat mutatott be, amelyek a tantermekben, illetve a 21. század hadszínterein alkalmazhatók. Dr. Szádeczky Tamás, az NKE ÁNTK Kiberbiztonsági Tanszékének vezetője a kiberbiztonsági oktatásról és innovációról adott tájékoztatást; Dr. Bartóki-Gönczy Balázs, az NKE ÁNTK tudományos dékánhelyettese, az Eötvös József Kutatóközpont Világűrjog és Politika Kutatóintézetének vezetője pedig Világűr és biztonságpolitika – új angol nyelvű képzés az NKE-n címmel tartott előadást. A szekció zárásaként Dr. Hegedűs Ernő alezredes, az NKE HHK Haditechnikai Tanszékének adjunktusa a 3D nyomtatással kapcsolatos kutatásaikba engedett bepillantást.

A 3. szekció a VIKINFO – A Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) tevékenységének bemutatása címet kapta. Ez a rész főként a VIKI-ről, a haderőben zajló digitalizációról, valamint az Európai Unió védelmi stratégiájáról és az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund – EDF) tapasztalatainak bemutatásáról szólt.

A Biztonság és Védelem Szakmai Nap programja összesen mintegy 400 résztvevőt vonzott. A rendezvény sikere, a vállalatok elkötelezettsége és a pozitív visszajelzések pedig jó alapot teremtenek a jövő évi folytatáshoz!

 

Tudósítások

Az eseményről az NKE honlapján Ki kell lépni a komfortzónából!, míg a honvedelem.hu oldalon Innováció és védelem címmel jelent meg részletes tudósítás.

A Ludovika TV munkatársai videós összefoglalót készítettek a Biztonság és Védelem Szakmai Napról.

Az alábbiakban a rendezvényről készült galéria tekinthető meg, további fotókért kattintson a képre!

A Biztonság és Védelem Szakmai Nap promóciós videóját itt nézheti vissza.

 

Szöveg: Prófusz Péter

Fotó: Szilágyi Dénes, Prófusz Péter