NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Úton az innovatív egyetemi pozíció felé

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Irodája (ITI) hagyományteremtő jelleggel szervezte meg fennállása első kétnapos rendezvényét az NKE Oktatási Központjának aulájában. A szeptember 26-án és 27-én megrendezett Innovációs Kiállítás és Szakmai Napok több célt is szolgált:

- az NKE-n működő karok bemutatták innovációs tevékenységüket;

- az ITI által felkért kiállítók az általuk megvalósított technológiai fejlesztések és kutatások eredményeiről számoltak be;

- az érdeklődők szakmai előadásokon ismerkedhettek meg többek között a felsőoktatási kutatások és fejlesztések, a 3D nyomtatás, a szellemitulajdon-védelem, a startupok és az uniós pályázatok aktuális kérdéseivel;

- a kerekasztal-beszélgetéseken pedig a meghívott vendégek eszmecserét folytattak az egyetemi, illetve azon belül konkrétan az NKE-s diploma értékéről, valamint az ipari szereplők és a felsőoktatás együttműködéséről.

1. nap

A program első napján Kohut Balázs, az NKE fejlesztési igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd kiemelte, hogy a kétnapos rendezvény az NKE innovációs ökoszisztémájának bemutatását szolgálja. Dr. Kristó Katalin fejlesztési rektorhelyettes arra emlékeztetett: a  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-ben indította útjára az új egyetemi innovációs ökoszisztéma rendszert, ennek keretében valósul meg az NKE-n a Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK) című projekt. Hozzátette: az NKE szeretne olyan innovatív egyetemmé válni, amely versenyképes hazai és nemzetközi innovációs tudásközponttal rendelkezik, továbbá az oktatás és a kutatás területén a társadalmi-gazdasági kihívásokra válaszolni képes intézményként működik.

A folytatásban színes, érdekes, magas színvonalú előadások váltották egymást: Dr. Bíró Tibor az innovatív vízgazdálkodásról, Prof. Dr. Földi László az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának TKP 2021-MVA16 kutatási projektjéről, Dr. Sziroczák Dávid a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem drónfejlesztési kutatásairól, Szabó Péter (FreeDee Printing Solutions) a 3D nyomtatás fejlődéséről és alkalmazási területeiről, Goldfárthné Veres Edit (Oktatási Hivatal) pedig a hallgatói elvárásokról és a munkaerőpiaci tényekről beszélt.

 

2. nap

A második nap első előadását Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára tartotta a hazai innovációs ökoszisztéma építéséről, az elért eredményekről, továbbá a jövőbeli célokról. Ezt követően Dr. Balla József a határrendészeti innovációról, Csuhai Sándor az „omnibusz” kutatási modellről, Gémesi Zsolt a BME Z10 inkubátor két és fél évéről, Pomázi Gyula a szellemitulajdon-védelem kérdéseiről, Hőnyi Péter a Start it @K&H inkubátorról és a korai fázisú startupok életpályájáról, Pákozdi Gábor az MVM Csoport innovációs tevékenységéről, Dr. Schenk Borbála és Dr. Cser Erika pedig a Horizon Europe-ról beszélt.

A rendezvényen kiállítóként vett részt:

- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,

- FER Tűzoltóság Kft.,

- FreeDee Printing Solutions,

- Ludovika Collegium,

- MILIPOL Zrt.,

- MVM Services Zrt.,

- NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar,

- NKE Víztudományi Kar,

- Respray Solutions Kft.,

- Rollin Technologies Kft.,

- Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala,

- VARINEX Informatikai Zrt.

A program nagy sikerrel zárult, mindkét nap végén kifejezetten jó hangulatban telt a networking, amelyen az ITI által meghívott előadók és kiállítók egyetértettek abban, hogy az NKE következő innovációs eseményén is örömmel vesznek majd részt. A hibrid módon megszervezett Innovációs Kiállítást és Szakmai Napokat összesen 240 vendég kísérte figyelemmel online vagy jelenléti formában.

A rendezvényről az NKE honlapja is részletes tudósítást közölt Innováció a fenntartható jól(l)étért címmel. Az alábbiakban az eseményről készült galéria tekinthető meg, a további fotókért kattintson a képre!

Az eseményről a Ludovika TV az NKE Hírek című műsorának 2022. szeptember 30-ai adásában az alábbi összefoglalót közölte.

 

A rendezvény az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósult meg.