NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Iroda

Hungarian Startup University Program

A program célja

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első egyetemi szintű, gyakorlatorientált, a startupok világával kapcsolatos képzése. A HSUP célja, hogy a magyar egyetemisták modern vállalkozói tudást és innovatív gondolkodásmódot sajátítsanak el, továbbá megismerjék a startupok működését. A képzés egy új, közös oktatási platformon keresztül történik.

A kétféléves program arra is ráirányítja a fiatalok figyelmét, hogy az innovatív ötletek továbbfejlesztése, majd a saját vállalkozás alapítása komoly karrierlehetőséget jelent. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezdeményezésére elindított hiánypótló képzés segíti a hazai innovációs ökoszisztéma fejlődését.

 

A résztvevők

A HSUP-ban a leginnovatívabb magyar egyetemek vesznek részt. A képzés a program honlapja szerint jelenleg 28 felsőoktatási intézményben, köztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen valósul meg.

A HSUP-hoz olyan szervezetek és vállalatok is csatlakoztak, amelyek felajánlásokkal igyekeznek segíteni az innovatív fiatalok ötleteinek megvalósítását. Ezek a felajánlások kizárólag a HSUP hallgatóinak szólnak. Az aktuális ajánlatokról bővebb információ a program honlapján található: partnerek ajánlatai HSUP csapatok számára.

 

A képzésről

A program két, egymást követő félévben meghirdetett, innovációs/startup témájú kurzusból áll. Az egyetem a HSUP kurzust a NEPTUN rendszerben teszi elérhetővé. Mivel a képzés egyetemi tárgyként indul, a HSUP sikeres elvégzéséért a hallgatók kreditet kaphatnak. A képzés e-learning formában, a program webes felületén vagy mobilapplikáción keresztül végezhető el. A program és a képzési folyamat megismeréséhez érdemes megnézni az alábbi videót:

Az első félévben 7 elméleti modult és a hozzájuk kapcsolódó modulzáró vizsgákat kell teljesíteni. Ebben az időszakban az innovatív gondolkodásmód és a startupok világa kerül a középpontba. A félév végén egy one pager-t (az ötletről szóló egyoldalas összefoglalót) kell készíteni. A hallgatói ötletet az egyetem kijelölt bizottsága értékeli. Ha elfogadják a one pager-t, akkor az ötletgazda a későbbiekben toborozhat egy megvalósító csapatot. Amennyiben a one pager-t a bizottság elutasítja, a hallgató csatlakozhat egy másik ötleten dolgozó csapathoz.

A második félévben már a startupok felépítésével és működtetésével kapcsolatos ismeretek szerezhetők meg. Az 5 elméleti modul teljesítése mellett, az ötlet megvalósítása érdekében, lehetőség van a HSUP matchmaking platformon és networking rendezvényeken keresztül 3-5 fős projektcsapat toborzására. Ebben az időszakban minden csapattal dolgozik egy-egy mentor, a csapattagok pedig fejenként 150 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek.

A program a pitch event-tel zárul, amikor a csapatnak - a képzés keretein kívül - lehetősége lesz a projekt bemutatására vállalati partnerek, befektetők és valódi inkubátorok előtt, ahol akár tényleges finanszírozás is szerezhető az ötlet megvalósításához.

 

Mentorálás

A hallgatói csapatoknak a második félév végén tanulmányaik sikeres lezárásához be kell mutatniuk az ötletük első működő verzióját. Ehhez minden segítséget, támogatást megkapnak a mentoroktól. Újdonság és a mentorok számára jó hír, hogy az idei tanévben fix összegű megbízási díjjal honorálják azok munkáját, akik aktívan segítik a HSUP csapatokat a második félév során. A megbízási díj csapatonként bruttó 30 ezer forint, amelyet a mentorációs időszak végén egy összegben fizetnek ki. Egy mentor maximum 5 csapattal foglalkozhat.

 

A HSUP-ról a Ludovika TV-n

A +Hallgató című műsorban Pálfalvi Zoltán, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Innovációs és Technológiai Irodájának vezetője, Szepsi-Szűcs Levente beszélgetett a program legfontosabb tudnivalóiról. 

 

Bővebb információ: Hungarian Startup University Program.