Két csapat nyert támogatást az NKE PoC Programjában

Lezárult az Innovációs és Technológiai Iroda (ITI) által meghirdetett Proof of Concept Program (PoC Program) pályázati időszaka. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) történetében ez az első olyan program, amelynek célja, hogy segítse az egyetemi polgárokat innovációs ötleteik megvalósításában, támogatást nyújtson az ötletek validálásához, prototípusok fejlesztéséhez, illetve meghatározza a későbbi hasznosítás lehetséges módjait.

A PoC Programban az ITI olyan pályázatokat várt, amelyek egy ötlet első kísérleti bizonyítékainak megszerzésére irányulnak, azaz az ötlet tudományos-technológiai megvalósíthatóságát alapjaiban igazolják, vagy a fejlesztés célja egy új alkotás, termék, technológia. A pályázati kiírás értelmében a rendelkezésre álló 10 millió forintos keretösszegből legfeljebb három pályázat kaphatott támogatást, méghozzá egyenként maximum 3,3 millió forintot.

 

A pályázati időszak

A kétszakaszos pályázati folyamat első körében négy csapat nyújtott be előzetes projektjavaslatot a július 1-jei határidőig. Ezt követően az ITI tartalmi és formai szempontból megvizsgálta az előzetes projektjavaslatokat, ennek eredményeként az előszűrésen mind a négy pályázat megfelelt. A második szakaszban a csapatokat az ITI által felkért mentor segítette a teljes projektjavaslatuk kidolgozásában. A pályázatokkal kapcsolatos végső döntéseket pedig egy ötfős, többségében külső szakemberekből álló Innovációs Tanácsadó Testület hozta meg.

A testület tagjaként részt vett a döntéshozatalban:

· Hőnyi Péter, a Start it @K&H inkubációs programvezetője;

· lllés Gábor József, az OXO Cybersecurity Lab igazgatója;

· Kohut Balázs, az NKE fejlesztési igazgatója;

· Kuthy Árpád, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztály osztályvezetője;

· Szakos Judit innovációs szakértő, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Amerika Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa.

 

A nyertes csapatok

A pályázó csapatok július 20-án egy online pitch eseményen mutatták be az Innovációs Tanácsadó Testület tagjai előtt a projektjavaslataikat, illetve válaszoltak a döntéshozók szakmai kérdéseire. Végül a július 24-ei határidőig három csapat nyújtott be teljes projektjavaslatot, amelyek közül a testület későbbi értékelése alapján két pályázat nyert támogatást. A Rendészettudományi Kar (RTK) Határrendészeti Tanszék csapatának „Autonóm határrendészeti járőr robot” és az RTK Terrorelhárítási Tanszék csapatának „3S – Simulate – Struggle – Solve” című projektjavaslata egyaránt 3 millió forintot kap majd a megvalósításhoz.

A nyertesek számára a PoC Program ősztől a fejlesztési-megvalósítási időszakkal folytatódik.

 

A PoC Program a Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK) című, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 számú projekt keretében jött létre. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással valósul meg.