NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Modern Mintaüzem Program a vállalatok megerősödéséért

2022-ben is folytatódik a hazai vállalkozások megerősödését segítő Modern Mintaüzem Program. A kiemelt projekt elsődleges célja, hogy a vállalkozók alkalmazni tudják a digitalizációban és a modern technológiákban rejlő lehetőségeket. További cél a magyarországi konvergenciarégiókban működő mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) szervezeti megújulásának, technológiaváltásának elősegítése, versenyképességük és a piaci igényekhez való alkalmazkodásuk javítása, továbbá vállalati kultúrájuk fejlesztése.

A Modern Mintaüzem Program honlapján az érdeklődő kkv-k földrajzi elhelyezkedésük és tevékenységi körük alapján választhatják ki a számukra leginkább érdekes cégeket. A weboldalon az üzemek típusa (mintagyár, mintaüzem, mintaműhely), valamint a technológiaváltó megoldások alapján is szűkíthető a keresés. A választható technológiaváltó megoldások közé az alábbiak tartoznak:

-      Big data adatelemzési technológia;

-      mesterséges intelligencia;

-      felhő alapú és nagy kapacitási technológiák;

-      intelligens energiafelhasználás;

-      hidrogéntechnológia;

-      egyedi innovatív technológiák fejlesztése;

-      innovatív alapanyagok és nanotechnológia;

-      IOT és szenzortechnológia;

-      adatgyűjtés, valós idejű megfigyelés, elemzés;

-      CRM rendszer;

-      3D nyomtatás és szkennelés;

-      LEAN alapelvek;

-      robotika, automatizáció;

-      vállalatirányítási rendszer.

A modem4.hu oldalon az ország térképén is elhelyezték a programban bemutatkozó gyárakat, üzemeket és műhelyeket. Az érdeklődők előzetes időpontfoglalással ellátogathatnak a kiválasztott céghez, ahol az alkalmazott módszereket eredeti működési környezetben tekinthetik meg, és szakértőktől kaphatnak választ kérdéseikre. Az idei első mintaüzemlátogatásra január 17-én (hétfőn) lesz lehetőség.

A Modern Mintaüzem Program I. – mikro-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése című, GINOP-1.1.3-16-2017-00001 kódszámú kiemelt projektet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (mint konzorciumtag) részvételével létrejött konzorcium koordinálja és valósítja meg.

 

Szöveg: Prófusz Péter