NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Innovatív rendészeti eszközt tesztelt az NKE

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Grant Detection s.r.o. között a közelmúltban megkötött szakmai együttműködés eredményeként a Rendészettudományi Kar (RTK) Fejlesztési Osztálya vezetésével megkezdődtek azok a tesztkísérletek, amelyek célja, hogy feltárják a nemzetközi partner által fejlesztett rendészeti eszköz hazai alkalmazhatóságának lehetőségeit. Az elvégzett tesztelési feladat szorosan kapcsolódik az RTK-n megvalósuló TKP2021-NVA-18 számú, A XXI. századi biztonsági kihívások nemzetbiztonsági hangsúlyai című projekthez.

A cseh partner által biztosított MMD01 típusú kézi detektor alapvető célja az illegális migráció, illetve az embercsempészet elleni küzdelem hatékonyságának növelése. A mobil eszköz a haszongépjárművekben, rakterekben elrejtőzött személyek gyors észlelését teszi lehetővé a szívdobbanás érzékelésére fejlesztett technológiával.

Az innovatív termék működésének vizsgálata már két alkalommal megtörtént valós környezetben végzett tesztkísérleteken. Az első tesztelés 2023. december 11-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság nagylaki és csanádpalotai határátkelőhelyein szolgálatatot teljesítő kollégák támogatásával valósult meg. A helyszíneken valódi környezetben, szakmai tevékenység közben nyílt lehetőség a kézi detektor használatára különböző típusú járműveken. A technológia a helyszínen tartózkodó külföldi szakemberek számára is újdonság volt. A magyar rendőrök és pénzügyőrök mellett a mobil eszköz működését megfigyelték a román, az osztrák és a török hatóság képviselői is.

A második tesztkísérlet végrehajtása a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével történt 2023. december 13-án. Az eszköz alkalmazhatósági vizsgálatára ebben az esetben egy autópályán végrehajtott mélységi ellenőrzésen került sor. A vizsgálatban a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tagjain kívül az RTK oktatói, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának munkatársai, valamint az RTK Vám- és Pénzügyőri Tanszékének vám- és pénzügyőri szakirányú hallgatói vettek részt. Az eszköz vizsgálata speciális laborkörülmények, illetve további helyszíni ellenőrzések sorozatával folytatódik, az RTK érintett szakértőinek részvételével.

 

Szöveg: Badar Fanni, Erdős Ákos

Fotó: Pulics János, Badar Fanni, Felföldi Péter