NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Milyen ismeretekre van szüksége a jövő innovációs menedzserének?

Második alkalommal szervezi meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Iroda (ITI) az Innovációs Menedzser Tréninget, amelyen ezúttal az NKE hallgatói, oktatói és kutatói mellett már külsős érdeklődők is részt vesznek. Az egyhónapos tréning megnyitóját május 24-én tartották. Az eseményen Szepsi-Szűcs Levente, az ITI irodavezetője elmondta: a tavalyi pozitív tapasztalatok alapján ismét elindul a kutatásmenedzsment és az innovációs folyamatok könnyebb megértését segítő tréning.

A hazai innovációs rendszer megújításának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az egyetemi tudásközpontok és a vállalati szféra szoros együttműködése elősegítse a kutatás-fejlesztési tevékenység gyakorlati hasznosulását. Így a tréning célja olyan ismeretek átadása, amelyek megkönnyítik a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megértését, továbbá ezek menedzseléséhez biztosítják az alapfokú elméleti és gyakorlati ismereteket.

Ezt követően az irodavezető ismertette a részletes programot: a tréning első szakaszában a résztvevők önállóan készülnek fel a kifejezetten erre a célra kidolgozott tananyagból. A második szakaszban, június 7-én és 8-án, NKE-s és külső szakemberek által vezetett gyakorlatok következnek, online, kiscsoportos formában. A gyakorlatok témái: ügyfelek, piaci igények; Business Model Canvas; pályázatmenedzsment, pályázatírási technikák; ötlettől a megvalósításig; konfliktuskezelési technikák; PR, marketing, sales; onepager, pitch; tárgyalás a befektetővel és az ügyféllel.

A harmadik szakaszban a résztvevők egyénileg, saját ötleteiket feldolgozva onepager-t (egyoldalas összefoglalót) készítenek. A onapager-ek leadási határideje június 23-a. Szepsi-Szűcs Levente kiemelte: a tanfolyamot elvégzőknek az ITI tanúsítványt állít ki. Az innovációs ismeretek átadása pedig a tréning után is folytatódik az NKE-n, hiszen az ITI 2022 szeptemberétől elindítja az Innovációs alapismeretek és innovációmenedzsment című, BA szintű szabadon választható tantárgyat.

 

Az Innovációs Menedzser Tréning az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósul meg.