NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Társszerzőnk: a mesterséges intelligencia

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Innovációs és Technológiai Irodájának (ITI) kezdeményezése nyomán született meg Magyarország első és eddig egyetlen, egy élő ember és a mesterséges intelligencia, mint társszerző közös írása – tudományos cikke –, melynek témája a hálózattudomány szerepe az innovációban.

Dr. Kaderják Dániel, a szervezeti analitikával foglalkozó BondWeaver S.A. társalapítója az OpenAI nevű, mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó cég már publikusan is elérhető ChatGPT nevű programját hívta segítségül annak bemutatására, hogy a hálózattudomány miként képes elősegíteni egy adott szervezeten belüli innovációs potenciál maximális kiaknázását.

Ennek az ún. chatbotnak a világszenzációja abban áll, hogy első ízben képes összetett kérdésfeltevések bőven kifejtett, esszészerű, komplex megválaszolására, azaz összefüggő gondolatmenet kialakítására – az emberi kommunikációt egyre pontosabban idéző módon. Mindez fundamentumaiban formálja át az infokommunikációs korszakot, melynek ezáltal egy újabb meghatározó mérföldkövéhez érkeztünk.

A humanoid gondolkodásra megalkotott ChatGPT, mely egyébiránt a nyelvi modellezésre épül, a cikk végén válaszol is nekünk a kérdező (ember) által felvetett, az innováció és a szervezeti struktúra kapcsolatát röviden kifejtő kérdésre.    

Végezetül pedig ajánljuk szíves figyelmükbe az ITI felkeresését követően dr. Kaderják Dániel és a mesterséges intelligencia közös munkáját egyedülállóan prezentáló, „Hálózattudomány az innováció frontvonalában” c. tudományos értekezést.

 

Szöveg: Galda Levente

 

Az INNOVÁCIÓ & TECHNOLÓGIA BLOG  az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK) című projekt keretében jött létre.