NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

Területi Innovációs Platform

A Területi Innovációs Platformok létrehozása

A Területi Innovációs Platformok (TIP) alapító nyilatkozatát több fővárosi és vidéki felsőoktatási intézmény, valamint 5 országos szakmai szervezet – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Innovációs Szövetség, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, valamint az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége – írta alá. Az így megalakított TIP-ek az egyetemek tudásbázisára építenek, továbbá olyan szerveződésekként működnek, amelyek a térségi innovációs környezet erősségeire koncentrálnak.

A TIP-ek rendszerét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával hozta létre. A TIP-ek működését az NKFI Hivatal koordinálja, a legfőbb célok (kutatás-fejlesztési, innovációs aktivitás és eredményesség növelése, hatékony forrásfelhasználás) megvalósítását a kormányzat és az illetékes minisztérium támogatja.

 

A Területi Innovációs Platformok céljai

A TIP egy térségi szerveződés, amely lehetőséget biztosít az innovációs szakpolitikai irányok megismerésére, a helyi és a nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplőivel való együttműködésre, továbbá új szakmai alapok kialakítására. Az innovációs platformok ezzel járulnak hozzá Magyarország gazdasági és innovációs versenyképességének fokozásához.

A TIP keretein belül olyan kooperáció jöhet létre, amely új szemlélettel segíti:

-      a tudástranszfert,

-      az együttműködést,

-      az információáramlást, valamint

-      a hazai és a nemzetközi kapcsolatépítést.

 

A Budapesti Területi Innovációs Platform

A Budapesti TIP 2019. november 28-án jött létre, alapító nyilatkozatát 11 fővárosi felsőoktatási intézmény, köztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem írta alá. A csatlakozott intézmények a saját tudományterületeiken magas szintű lehetőségeket kínálnak az innovációban érdekelt gazdasági szereplőknek.

Az érintett egyetemi szakterületek – egyebek mellett – a következők: állatorvostudomány, műszaki tudomány, gazdaság-, természet-, társadalomtudomány, humántudományok, informatika, művészettudományok, illetőleg orvostudomány. A felsőoktatási intézmények az együttműködésbe a vállalati kapcsolataikat, a kutatóközpontjaikat és -csoportjaikat, a pályázati projektjeiket, a szakmai rendezvényeiket, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjaikat, valamint a technológia- és tudástranszfer irodáikat is bevonják.

 

Csatlakozás a Budapesti TIP-hez

A TIP nyitott szerveződés, amelybe várják az érdeklődő mikro-, kis- és középvállalkozásokat, nagyvállalatokat, kutatóhelyeket, startupokat, inkubátorokat, szakmai szervezeteket. A csatlakozás ingyenes, tagdíjfizetési kötelezettség nincs. A csatlakozási nyilatkozatot összefoglalónk végén, a letölthető dokumentumok között találják. A kitöltött, cégszerű aláírással ellátott nyilatkozatot az NKFI Hivatal részére kell eljuttatni, az nkfialap@nkfih.gov.hu e-mail címre.

Bővebb információ és a már csatlakozott cégek listája itt érhető el: Budapesti Területi Innovációs Platform.

 

Kapcsolat

Kérdés esetén keresse bizalommal az NKFI Hivatal munkatársait az alábbi elérhetőségeken.

E-mail: tipbudapest@nkfih.gov.hu

Postacím: 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

 

Illusztrációk: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. 

 

Letölthető dokumentumok:

TIP_csatlakozasi_nyilatkozat_Budapest.docx
Word letöltése
TIP_Alapito_Nyilatkozat_Budapest_2019.pdf
PDF letöltése
Teruleti_Innovacios_Platformok.pdf
PDF letöltése