NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

CYBERSECURITY HACKATHON 2020

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával 2020. október 2-4. között egy olyan online innovációs versenyt rendeztek egyetemi hallgatók számára, ahol a versenyzők elmélyedhettek napjaink kiberproblémáiban, és ötleteikkel a jövőben hozzá is járulhatnak a problémákra adott megoldások kidolgozásához. Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel online térben valósult meg.

A versenyre több magyar felsőoktatási intézmény nappali és levelező tagozatos hallgatója jelentkezett, akiket a szervezők 5-7 fős csapatokba osztottak be. A csapatokat mentorok segítették egy ún. Business Model Canvas létrehozásában, amelyből kiderült, hogyan látják az adott probléma megoldását technológiai és üzleti oldalról, az ötletüket pedig ún. pitch formájában kellett előadniuk a szakmai zsűrinek.

 

A CYBERSECURITY HACKATHON 2020 területei a következők voltak:

​​​​​​​egészségügyi kiberbiztonság

okos közlekedés kiberbiztonsága

villamosenergetikai rendszerek adatvédelme és kiberbiztonsága

okosváros/okosotthon adatvédelme és kiberbiztonsága

mesterséges intelligencia, adatvédelem és biztonság

kibertámadások elleni védekezés

 

Az ötletek, javaslatok nem vesznek kárba, az erre nyitott résztvevőket először az egyetemi inkubátorprogramok és kutatások keretei között segítik az ötlet megvalósításában, majd igyekeznek azokat a lehető leghamarabb valós piaci körülmények között megmérettetni. A már kész ötlettel rendelkező, arra érett csapatok pedig egyből jelentkezhettek az OXO Cybersecurity Lab Kft. 2020 októberében induló piaci inkubációs programjába.

Az eseményről az érdeklődők a hirado.hu-n is olvashattak.

A verseny az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósult meg.