NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Innovációs és Technológiai Osztály

A 3D nyomtatást bemutató sorozatot indítottunk!

Megfelelő alapanyag használatával, rétegek egymásra építésével, akár kifejezetten egyedi termékek készítése. Röviden így foglalható össze a 3D nyomtatás, vagy más néven az additív gyártás. A technológia napjainkban már életünk szerves részét képezi, rengeteg területen megjelenik az autógyártástól a hadiiparon át az építészetig és a divattervezésig.

A 3D nyomtatás elmélete és gyakorlata ráadásul a magyar felsőoktatásban, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) is egyre nagyobb szerepet kap. Ebből kiindulva Irodánk az NKE tudományos platformján, a ludovika.hu oldalon elérhető Innováció & Technológia Blogon új sorozatot indított. Célunk a 3D nyomtatás színes, időnként szórakoztató történetének bemutatása, az egyes technológiák (például a sztereolitográfia, az FDM vagy a szelektív lézer szinterezés), az alapanyagok, illetve az alkalmazási területek ismertetése.

A cikkek megírására Prófusz György mesterpedagógust, vezető szaktanácsadót, a szombathelyi Németh Pál Kollégiumban működő Dr. h. c. Kovács Győző 3D Nyomtatólabor vezetőjét kértük fel. A szerző több mint 7 éve foglalkozik 3D nyomtatással, az első nyomtatót egy országos pályázaton nyerte intézményének. Az általa vezetett labor ma már test- és tárgyszkennerrel, két 3D nyomtatóval, valamint rengeteg kész modellel rendelkezik, célja pedig az értékmentés, -őrzés, -teremtés; a magyarságtudat és a kitartó munka fontosságának erősítése; kreatív, logikusan gondolkodó, problémamegoldó fiatalok nevelése; pályaorientáció, illetve természetesen a 3D nyomtatás népszerűsítése.

A modern technológia történetét felidéző 5 részes sorozat már olvasható az Innováció & Technológia Blogon! Az írásokból egyebek mellett kiderül, mit ábrázolt a világ első 3D-s modellje, miként lehet egy játékbéka otthoni megalkotásától elindulni a hírnév felé, szó volt a gyártástechnológia különceiről, majd a színes 3D nyomtatásról, végezetül pedig a kompozitokról is. 

A folytatásban a 3D nyomtatás katonai, rendőrségi és vízügyi célú alkalmazási lehetőségeit mutatjuk be.

Az Innováció & Technológia Bloghoz addig is jó olvasást, kellemes időtöltést kívánunk!